Публикации в | Туризъм

7 милиона туристи са посетили България през 2013 г.

Публикувано на 12 януари 2014 от webzone

ТуризъмБлизо 7 милиона туристи са посетили България през миналата година. През 2013 г. страната ни е постигнала своеобразен рекорд и за първи път приходите от туризъм ще надхвърлят 3 млрд. евро, съобщава зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев, цитиран от в. „Стандарт“.

8,2% повече българи и чужденци ще почиват в зимните ни курорти през 2014 г.

Според Ботев, целта на МИЕ е ръст от 3% на заетостта на легловата база. Очаква се и увеличение на приходите с около 2% и ръст на посещенията от чужденци с 4%.

Според Бранимир Ботев обаче броят на туристите ще надвиши заложените прогнози.

Последните анализи на световната ски асоциация показват, че България има възможност за петкратно увеличение на потенциала си за ски туризъм.

В момента страната ни е четвъртата най-желана зимна дестинация за Европа. „Хубавото е, че България предлага много разнообразни туристически продукти“, казва още Ботев.

13,6% от БВП на страната се формират от туризма, добавя зам.-министърът на икономиката.

32 969 туристи са посетили крепостта „Баба Вида” във Видин през 2013 година, съобщиха пред медиите от историческия обект. 8 703 от посетителите са чужденци. Учениците и студентите, разгледали средновековната крепост, са 7 293-ма. Туристите са се увеличили с около 4 000 души в сравнение с 2012 година. Тогава посещенията в емблематичния за Видин исторически обект са били около 29 000. Зимата е по-слаб сезон, казаха още от обекта.

Това се потвърждава и от статистиката за туристическия поток през месец декември 2013 година, когато посетителите са били около 400. Цените за вход в историческия обект през 2014 година се запазват. Билетът за възрастни е 4 лева, а за учащи – 2 лева. 30 лева струва обиколката на историческите обекти във Видин, която се предлага от миналата година.

Тя включва крепостта „Баба Вида”, историческите музеи, синагогата, митрополията и джамията във Видин.

Коментари

Advertise Here
Advertise Here
машинно полагане на замазка, виброполагане, метали и строителни материали, хотели видин, цени хотели видин, настаняване във видин, новини видин, външна и печатна реклама, фирмени календари, seo оптимизация на интернет сайт, уеб директория, българска история