Публикации в | Бизнес и Финанси

Етикети | ,

5 съвета за пестене на пари

Публикувано на 01 януари 2014 от webzone

ПариВсички ние имаме мечти и цели, които искаме да постигнем в живота, но някои от тях изглеждат прекалено трудни за постигане. Въпреки добрите намерения да спестим част от месечната ни заплата, за да си купим това, от което се нуждаем, винаги излиза нещо непредвидено, което стопява и малкото останали пари в края на месеца. Как тогава да започнем да пестим ефективно и продължително? Ето пет съвета, които могат да помогнат:

1. Поставете си цел или цели. Мислете мащабно и мечтайте. От какво се нуждаете и какво искате в този момент? Фокусирайте се над това, за което спестявате, било то образованието на детето ви, нова кола, мечтана ваканция или пък нова къща.

2. Дръжте спестяванията си разделно. Сложете им етикети – спестяване за образование, спестяване за почивка, за нова кола и т.н. Спестените пари не трябва да се използват за непредвидени разходи, като ремонт на колата да речем. За тази цел трябва да си имате пари за спешни случаи, или пари за черни дни както се казва, за да не ви се налага да стопявате парите за образованието на вашите деца, при първия непредвиден разход.

3. Бъдете отговорни спрямо спестяванията ви. Поемете контрола над събирането на желаната от вас сума, защото, освен ако не спечелите от някоя лотария, никой друг няма да го направи вместо вас. Убедете се, че е нещо, от което наистина се нуждаете и просто го направете. Ще е трудно да спестявате ако не сте отговорни.

4. Направете го навик. Започнете да спестявате сега и често. Мислите, че не може да си го позволите? Ще останете изненадани колко бързо ще се превърне в добър навик, от който няма да искате да се откажете. След като платите всички важни сметки и разходи, заделете настрани спестяванията. По този начин ще знаете с колко пари разполагате до края на месеца.

5. Отпуснете се и наблюдавайте как парите ви растат. Няма нищо по-мотивиращо от това да виждате как спестяванията ви растат, доближавайки ви все по-близо до желаните от вас цели.

Когато се сдобиете с мечтаната от вас кола, екскурзията, на коятo винаги сте искали да заминете, или пък новия ви дом, им се насладете и започнете да мислите за какви нови цели ще спестявате след това. Не разрушавайте навика, който толкова усърдно сте се борили да изградите, защото може да не е никак лесно да започнете отначало, когато си харесате нещо друго, за което да си изхарчите парите.

Коментари

Advertise Here
Advertise Here
машинно полагане на замазка, виброполагане, метали и строителни материали, хотели видин, цени хотели видин, настаняване във видин, новини видин, външна и печатна реклама, фирмени календари, seo оптимизация на интернет сайт, уеб директория, българска история