Седемте рилски езера

Публикувано на 08 ноември 2013 от webzone

Рилски езера

Седемте рилски езера са едни от най-големите природни съкровища на България. Те представляват група от ледникови езера, формирали се при надморска височина между от 2095 м. до 2535 м в планина Рила, която е разположена в Югозападната част на България.

Едва ли има достатъчни думи, които да могат най-детайлно да опишат огромната красота на Седемте рилски езера. Красивите водни басейни са разположени стъпаловидно в Рила, като са обградени между върховете Сух чал, Отовишки връх и Харамията. От горе надолу Седемте рилски езера са подредени в този ред със съответните имена Сълзата, езеро Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното езеро и Долното езеро, които са има дадени в зависимост от формата, която езерните води са приели.

От Седемте рилски езера започва река Джермил, която е резултат от оттичащите се една в друга води на езерата. Този емблематичен за Рила планина езерен комплекс се намира на изток от връх Хайдута (още Харамията), на юг от стръмните скални склонове на седловината Раздела, а на запад е Отовишки връх, който се намира точно над езерото Бъбрека. Самата река Джермила е в северната част на Седемте рилски езера. Цялата тази богата и невероятно красива природна местност влиза в рамките на природен парк „Рила”.

Има няколко маршрута, по които може да поемете, за да стигнете до Седемте рилски езера. Единият е от хижа Пионерска, откъдето има маршрути към хижата на Седемте рилски езера. Тук има два пътя – горска пътека и асфалтиран път под лифта. До Новата хижа край Седемте рилски езера се стига за около 2 часа, като преминавате през невероятно красиви местности и природни гледки. Има туристически пътеки и от Сапарева баня или от Рилския манастир.

Коментари

Advertise Here
Advertise Here
машинно полагане на замазка, виброполагане, метали и строителни материали, хотели видин, цени хотели видин, настаняване във видин, новини видин, външна и печатна реклама, фирмени календари, seo оптимизация на интернет сайт, уеб директория, българска история