Публикации в | Любопитно

Най-скъпото печатно издание

Публикувано на 01 декември 2013 от webzone

Най-скъпото печатно изданиеМалка книга от 1640 г. с религиозни поетични текстове стана най-скъпото печатно издание, след като бе продадена на търг в Ню Йорк за 14.2 млн. долара, предаде Би Би Си.

Псалтирът Bay Psalm Book бе купен на търг, организиран от Sotheby’s във вторник, от американския финансист и филантропист Дейвид Рубенщайн. Продавач на книгата е Старата южна църква на Бостън.

Bay Psalm Book е първата позната книга, отпечатана на територията, известна днес като САЩ.

Идеята за книгата се ражда няколко години след т.нар. Голяма миграция от 1630 г., когато имигранти от Англия се заселват в залива Масачузетс. Те били протестанти реформисти и искали превод на Книга на псалмите от иврит, тъй като се смятало, че този вариант е по-близо до оригинала.
Още през ХIХ век Bay Psalm Book е рядкост, а днес са известни само 11 копия от 17 хил. първоначално отпечатани.

Изданието все пак не може да отнеме титлата за най-скъпата книга на всички времена, която все още се носи от една от тетрадките на Леонардо да Винчи, продадена през 1994 г. за 30.8 млн. долара.

Коментари

Advertise Here
Advertise Here
машинно полагане на замазка, виброполагане, метали и строителни материали, хотели видин, цени хотели видин, настаняване във видин, новини видин, външна и печатна реклама, фирмени календари, seo оптимизация на интернет сайт, уеб директория, българска история