Публикации в | Празници и Обичаи

Етикети |

Коледа – Рождество Христово

Публикувано на 01 декември 2013 от webzone

КоледаКоледата българите празнуват три дни.

В миналото, на първия ден след черква, става наддаването на момините краваи на мегдана. Било е въпрос на чест ергенът, който обича дадена девойка, да й откупи кравая от станиника, колкото и пари да му струва.

Според народните вярвания, ако вземеш сол на заем по Коледа и не я върнеш, ще те болят очите. Ако ти писне ухото на Коледа, означава че ангел небесен е минал край теб.Затова трябва да се прекръстиш три пъти и каквото си намислиш ще се сбъдне. Децата не трябва да си играят по Коледа с огън, защото ще се напишкват през цялата година. Вечерта не трябва да се броят звезди, защото ще ти излязат брадавици по ръцете.

След дългите коледни пости подир черква се вкусва от коледната жертва – прасето.

Вечерта празнуват всички, чието име започва с буквата Р – Радка, Радко, Радостин, Радост, Румен и Румяна.

Вторият ден е празник за всички, които носят името Христо, Христина и Йосиф.

Третият ден на Коледа е Стефанов ден. Празнуват го Стефан, Стефанка, Станой, Стоил, Стоян, Станимир. Даруват и къпят именниците, пеят песни, играят вити хора.

Коментари

Advertise Here
Advertise Here
машинно полагане на замазка, виброполагане, метали и строителни материали, хотели видин, цени хотели видин, настаняване във видин, новини видин, външна и печатна реклама, фирмени календари, seo оптимизация на интернет сайт, уеб директория, българска история