Климатиците – предназначение, видове и капацитет

Публикувано на 05 януари 2014 от webzone

КлиматициКлиматиците се групират най-общо в три основни групи-според предназначението и капацитета им – битови, промишлени и полупромишлени климатици.
Битовите климатици ( Room Air Conditioner –RAC)- за отопление и охлаждане на площ до 100 кв.м –единичен или мултисплит с мощност до 8 kW.
Към пормишлените климатици (Commercial Air Conditioning ) спадат климатични системи с мощност над 25 kW. Това са VRV и VRF системи, централна климатизация, чилъри, прецизна климатизация. Те се използват за климатизиране на жилищни и административни сгради, търговски комплекси, зали, складови и производствени помещения с площ над 300 кв.м.
Полупромишлените климатици (PAC-Packages Air Conditioner) са всички сплит и мултисплит системи с мощност над 8 Kw. Това са канални климатици, касетъчни климатици, колонни климатици и таванноподови климатици. Полупромишлените климатици са със средна мощност 15 Kw и се монтират в къщи и апартаменти, офиси, търговски и складови помещения с площ между 100 и 400 кв.м.

Климатиците се делят на инверторни и конвенционални (обикновени). Инверторните климатици са много по-икономични от конвенционалните. Инверторните климатици имат вграден електрически преобразувател, който преобразува променливото напрежение от електрическата мрежа в постоянно, а след това отново в променливо, но с друго напрежение и с друга честота. Когато зададената температура в помещението е достигната, компресорът на външното тяло започва да работи с малки обороти и така се компресира по-малко количество фреон и съответно се консумира по-малко електроенергия. След като се получи по-голямо отклонение от зададената температура в стаята, оборотите автоматично се увеличават.

Конвеционалните климатици работят с постоянни обороти. При достигане на зададената температура, компресорът на външното тяло се изключва.
Когато датчикът за стайна температура регистрира отклонение от няколко градуса от зададената температура, компресорът отново се включва и работи със същите обороти.
Това включване и изключване прави конвеционалните климатици по-неикономични в сравнение с инверторните климатици, като температурата в помещението не винаги е постоянна.

Автор: Ми Системс

Коментари

Advertise Here
Advertise Here
машинно полагане на замазка, виброполагане, метали и строителни материали, хотели видин, цени хотели видин, настаняване във видин, новини видин, външна и печатна реклама, фирмени календари, seo оптимизация на интернет сайт, уеб директория, българска история