Публикации в | Полезно

Какво да правим при проблеми с монитора

Публикувано на 07 декември 2013 от webzone

monitorВ повечето случаи компютър без монитор не е особено полезен. Затова не е особено приятно, когато някой ден се случи така, че мониторът не работи както трябва. Обикновено най-честото оплакване е, че цветовете не са както трябва, образът „прескача” или има артефакти (дефекти в картината). Какво да предприемем в такъв момент?

1. Първото е да проверите дали кабелът е добре свързан в двата си края. За целта го разкачете и закачете отново, като се уверите, че е добре поставен и стегнат с винтовете. При възможност дори проверете с друг кабел или на друг порт. Ако проблемът изчезне при смяната на кабела – чудесно. Ако е при смяната на порта – означава, че видео картата или дънната платка имат проблем със съответния порт.

2. Ако проблемът остава, изключете компютъра от захранването и го отворете. Ако ползвате отделна видео карта я извадете и поставете отново. Докато е извадена я огледайте за видими признаци на повреда и я почистете. Ако няма видими повреди, поставете я отново и включете компютъра без да го затваряте. Вижте дали вентилаторът на картата работи. Ако не работи – картата прегрява и води до проблемите в картината.

3. Ако сте оувърклоквали компютъра, намалете стойностите с 2-3 стъпки и тествайте за стабилност.

4. Последната надежда е да деинсталирате драйвърите на видео картата и да инсталирате друга версия. Ако и това не оправи картината остава проблем във видео картата, портовете на дъното или самия монитор. За да локализирате проблема ще трябва да пробвате с друг дисплей или друга видео карта. Ако е мониторът може да се разминете и само с ремонт, но при повредена дънна платка или видео карта, ще трябва да се ориентирате към нова покупка.

Автор: Стоян Ангелов

Коментари

Advertise Here
Advertise Here
машинно полагане на замазка, виброполагане, метали и строителни материали, хотели видин, цени хотели видин, настаняване във видин, новини видин, външна и печатна реклама, фирмени календари, seo оптимизация на интернет сайт, уеб директория, българска история