Публикации в | Компютри и Интернет | Технологии

Етикети |

Заплахите в интернет

Публикувано на 02 декември 2013 от webzone

ИнтернетПроучване разкрива въздействието на престъпленията в кибернетичното пространство.

Според публикувано проучване на Евробарометър потребителите на интернет в ЕС са много загрижени за кибернетичната сигурност. 76 % от тях считат, че рискът да станат жертва на престъпления в кибернетичното пространство се е увеличил през изминалата година, което е повече в сравнение с подобно проучване от 2012 г. Профилите в социалните мрежи или електронните адреси на 12 % от потребителите на интернет вече са били обект на хакерски атаки, се казва в съобщение до медиите на ЕК.

Въпреки че 70 % от потребителите на интернет в ЕС са спокойни относно използването на интернет за онлайн пазаруване или онлайн банкиране, едва около 50 % действително избират да използват тези услуги. Тази съществена разлика в процентите показва отрицателното въздействие на престъпленията в кибернетичното пространство върху цифровия единен пазар: двете основни тревоги при подобни онлайн дейности са свързани със злоупотребите с лични данни (което се посочва от 37 % от отговорилите) и със сигурността на плащанията онлайн (35 % от отговорилите).

„Това проучване разкрива деструктивното въздействие на престъпленията в кибернетичното пространство върху използването на интернет. Твърде много хора избират да не се възползват в пълна степен от всички възможности, които ни предоставя интернет. Това затруднява както цифровата икономика, така и всичките ни дейности онлайн. Необходимо е да засилим европейското сътрудничество, като продължим да развиваме работата на Европейския център по киберпрестъпност и да стигнем до най-долните нива на организираната престъпност в интернет“, заяви комисарят на ЕС по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Окуражителен е фактът, че в сравнение с 2012 г. повече граждани на ЕС смятат, че са добре информирани за рисковете от престъпления в кибернетичното пространство. (44 % спрямо 38 %). Изглежда обаче, че те не винаги правят всички необходими изводи от тази информация. Например по-малко от половината от потребителите на интернет са променили някоя от своите онлайн пароли през последната година (48 % — малко по-добър резултат от установените през 2012 г. 45 %).

В проучването на Евробарометър са участвали повече от 27 000 души от всички държави членки. То показва също, че:

- 87 % от отговорилите избягват да разкриват лична информация онлайн (слаб спад в сравнение с 89-те % през 2012 г.).

- Мнозинството от запитаните все още смятат, че не са добре информирани за рисковете от престъпления в кибернетичното пространство (52 % в сравнение с 59 % през 2012 г.).

- 7 % са били жертва на измама с кредитна карта или банкова измама по интернет.

- Налице е съществено нарастване на броя на потребителите, които се свързват с интернет чрез смартфон (35 % спрямо 24 % през последната година) или чрез таблет (14 % спрямо 6 %).

Автор: Факти БГ

Коментари

Advertise Here
Advertise Here
машинно полагане на замазка, виброполагане, метали и строителни материали, хотели видин, цени хотели видин, настаняване във видин, новини видин, външна и печатна реклама, фирмени календари, seo оптимизация на интернет сайт, уеб директория, българска история