Публикации в | Празници и Обичаи

Голяма Задушница

Публикувано на 01 декември 2013 от webzone

Голяма ЗадушницаГолямата, или още както я наричат Архангелската Задушница, е първата събота преди Архангеловден. Тя е не само последната за годината, но и най-голямата, защото на поменалната трапеза в гробищния парк се поставят седем различни ястия, за да „чуят“ благослова на мъртвите в настъпващите коледни пости.

Особено значение на Голяма Задушница се отдава на каноническия църковен ритуал и прекадяването с тамян. Общо е вярването, че „дяволът бяга от тамян“, и свещици се палят върху гробовете на починалите, за да не угасва паметта в душите на живите, да не я покрие пепелта на забвението. извършва се принос и преливане на гроба с вода и вино. През хилядолетните поменални традиции на българите гробът в народните представи се смята за принадлежаща територия на мъртвия и място, където може да се осъществи контакт с живите. Обредното преливане е начин За поддържане „живота“ на мъртвия на „оня свят“ чрез Задоволяване нуждите му от храна, вино или вода.

Преливането на гроба в този ден става обикновено от най-възрастната жена, която присъства на помена. Тя взема съда с вино и започвапки от мястото, където е положена главата, в посока наляво прави три кръга по периферията на гроба. Прекръства се до три пъти и чак тогава разчупва просорясания обреден хляб. всички се нареждат около трапезата, като оставят празно място и за душата на мъртвеца. Първата хапка всеки оставя на земята и отлива част от виното, като промълвява: „Господ да го прости!“ вярва се, че на всеки помен душата се наяжда до насита, Затова и близките се стремят да при-готвят от ония ястия, които мъртвият приживе е обичал най-много. в някои селища на Задушница подаряват и нови дрехи на хора, участвали в погребението, и ако по време на помена над трапезата закръжи пеперуда или мушица, всички вярват, че душата на починалия е сред тях — видима, но недосегаема.

Коментари

Advertise Here
Advertise Here
машинно полагане на замазка, виброполагане, метали и строителни материали, хотели видин, цени хотели видин, настаняване във видин, новини видин, външна и печатна реклама, фирмени календари, seo оптимизация на интернет сайт, уеб директория, българска история