Публикации в | Празници и Обичаи

Великата седмица

Публикувано на 01 декември 2013 от webzone

Великата седмицаВеликата седмица се наричат дните от Връбница до Великден и тя се известна още като страстна седмица. Всеки от тези дни се назовава велик, защото е изпълнен с много страдания и обичаи. Празничната подготовка на Възкресение Христово е строго определена по дни.

Първите дни – понеделник , вторник и сряда са наречени за почистване на къщата, миене и къпане на децата, което се прави за здраве. В срядата не се работи женска работа, т.е на се тъче, на се преде, не се шие.

На Велики четвъртък жените боядисват яйца. Първото се прави винаги червено. С него се потъркват бузките на децата, за да са здрави и червени. Вярва се, че великденското червено яйце е лековито, може да разваля магии и да се бае с него. Едно от яйцата се оставя пред иконата за през цялата година. Великденските яйца или „перашки“, както им казват в Западна България се ядат до Спасовден. Боядисването на яйцата се извършва от стопанката на къщата и докато не свърши с червената боя трябва да е сама. На този ден момите пишат яйцата. Писаното яйце е възпято в нашите песни. Във всяка шарка на писаното яйце момата или булката освен вещината си е изляла още и сърцето и чувствата си. Много от тия криволички и венчета символизират радост, любов, уважение, здраве и т.н. Докато се пишат тези яйца, момата някога е пеела песни, посветени на нежна и искрена любов към бъдещия или настоящ съпруг. Има специални инструменти за писането на яйцата – „кезапа“,“витриола“, перо от орел. Те се топят в разтопен восък и с него се изписва яйцето след това се пуска в боята, там където се били шарките от восъка, остават бели следи и така става писаното яйце.

Този ден са тачи за предпазване от градушка, затова жените не работят, а мъжете не орат. Същите забрани се отнасят за следващите шест четвъртъка (до Спасовден).

Църковен празник: Според Църковните обичаи на този ден се извършва Тайната вечеря на Христос и 12-те апостоли, по време на която той предсказва смъртта си и предателството на Юда. След тази вечеря по време на молитва идват войници и Христос е хванат. Свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.

Велики петък: Сутринта на Велики петък Христос е разпънат на кръста. Този де се нарича още разпети петък. По време на богослужението този ден от олтара се понася плащеницата, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста и се извършва опелото му. Вечерта се обикаля с нея около храма и символично се извършва погребението на Христос. На този ден стопанките замесват и приготвят козунаци и великденски сладки.

Обредна трапеза: Обредните Великденски хлябове са също така разнообразни и с различни шарки като тези на Бъдни вечер.

Велика събота, църковен празник: На Велика събота Богородица и Мария Магдалена отиват на гроба на Христос, намират го празен и пред тях се явява ангел, който им съобщил, че Христос е възкръснал.

Коментари

Advertise Here
Advertise Here
машинно полагане на замазка, виброполагане, метали и строителни материали, хотели видин, цени хотели видин, настаняване във видин, новини видин, външна и печатна реклама, фирмени календари, seo оптимизация на интернет сайт, уеб директория, българска история