Богородични заговезни

Публикувано на 01 декември 2013 от webzone

Богородични заговезниПрави се трапеза с обредна „заговезнишка пита“, която се чупи, а не се реже. Ястията са блажни. в някои селища следващите три дни тримирят (виж „Тримиро“) – гладуват, за да се пречистят телом и духом.

Заговезни са църковните празници, които бележат началото на постите. Богородичните заговезни са преди да започнат Богородичните пости, които продължават 2 седмици и свършват на 15 август – Успение Богородично.

Църковен празник: на Богородични Заговезни църквата празнува Св. Евдоким

Св. Евдоким се родил в Кападокия (Мала Азия) от благочестиви родители – Василий и Евдокия. Във времето на цар Теофил (829-842) той бил млад офицер във войската. Но и като военен полагал голям труд да живее по евангелските заповеди. Бил непорочен, милосърден, избягвал всякакви суетни развлечения и празнословия. Сред шума и светската суета бил като крин сред тръни и като злато сред огън. Зарад неговите необикновени добродетели царят го назначил за кападокийски воевода. На тая висока служба Евдоким се стараел да бъде справедлив пред всички. Но по Божия промисъл се поминал рано, на 33 години. Неговите мощи се оказали целебни. Люде умопобъркани и болни оздравявали чрез допиране до неговия гроб. След 18 месеца от смъртта му майката на Евдоким отворила неговия гроб и намерила тялото му като живо – цяло, без никакъв белег на разложение. По-късно мощите на праведника били пренесени в Цариград и поставени в новата църква «Св. Богородица», построена от неговите родители. При гроба на св. праведни Евдоким се извършвали такива чудеса, че за вписанието им, както говори съставителят на житието му, «няма да стигне ни време, ни думи, ни ръце.» Самата пръст взета от гроба на св. Евдоким, изцерявала болни (източник: „Жития на светиите“, Синодално издателство,1991)

Коментари

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети
машинно полагане на замазка, виброполагане, метали и строителни материали, хотели видин, цени хотели видин, настаняване във видин, новини видин, външна и печатна реклама, фирмени календари, seo оптимизация на интернет сайт, уеб директория, българска история