Ще напускат ли страната все повече квалифицирани кадри?

Публикувано на 04 януари 2014 от webzone

хораПрипомняме, че от 1 януари българите и румънците могат да работят свободно в целия Европейски съюз. Договорите на България и Румъния за присъединяване към ЕС даваха право на старите 15 държави членки на Съюза да наложат ограничения за срок от не повече от 7 години пред достъпа на граждани на България и Румъния до трудовите им пазари. От 1 януари 2014г. този срок изтече и българите и румънците вече няма да имат нужда от разрешително за работа в друга страна членка на ЕС.

За видинските предприемачи става все по-трудно да задържат квалифицираните си кадри, особено ако те са с високо образование и чужди езици след падането на ограниченията на трудовите пазари в Европейския съюз. Това сподели Красимир Кирилов, председател на Видинската търговско-промишлена палата. Според него в началото няма да има много желаещи, които да тръгнат за страните от ЕС.

Седемте години от членството ни бяха разделени на три части, като през първите две националното законодателство на другите държави членки регламентираше достъпа на работници до пазарите си на труда. През последните месеци не една от деветте държави членки проявиха опасения, че ще бъдат залети от български и румънски работници, като тази възможност нееднократно беше отхвърляна от европейските институции начело с Европейската комисия, която пази свободното движение като една от основните ценности на съюза.

Коментари

Advertise Here
Advertise Here
машинно полагане на замазка, виброполагане, метали и строителни материали, хотели видин, цени хотели видин, настаняване във видин, новини видин, външна и печатна реклама, фирмени календари, seo оптимизация на интернет сайт, уеб директория, българска история