Публикации в | Любопитно

Човекът, открил космическото пространство

Публикувано на 01 декември 2013 от webzone

Galileo-GalileiГалилео Галилей е роден в Пиза, Италия, през 1564 година. Като младеж започнал да проявява интерес към математиката и астрономията. Обожавал да експериментира и да изпробва нови идеи. Според един разказ веднъж Галилео пуснал от върха на прочутата Наклонена кула в Пиза предмети с различно тегло. Искал да докаже, че предметите падат с еднаква скорост, независимо колко тежат. Но някои от идеите на Галилео разгневили другите учени, затова той напуснал Пиза и отишъл в Падуа.

Години наред Галилео преподавал математика в университета на Падуа. Но през 1609 г. кариерата му взела неочакван обрат. Галилео научил за телескопа, холандско изобретение, който правел далечните обекти да изглеждат близки. Той разбрал как работи устройството и използвал лещи от магазин за очила, за да си направи свой собствен телескоп. Телескопът на Галилео бил по-добър от повечето съществуващи дотогава и правел обектите до 20 пъти по-големи, отколкото се виждали с просто око.Галилео започнал да наблюдава нощното небе.

През декември 1609 г. с помощта на телескопа си Галилео разбрал, че повърхността на Луната е грапава и неравна. Месец по-късно открил четири спътника, които обикалят планетата Юпитер.А докато изучавал Сатурн, Галилео забелязал нещо загадъчно във вида му. По-късно учените ще открият, че този странен вид на планетата се дължи на огромните му пръстени. С помощта на телескопа си

Галилео променил мнението на хората за космоса. Освен това голяма част от съвременната наука физика се базира на неговите възгледи- особено за това как се движат предметите с различни размери и колко полезно е да се проверяват научните идеи чрез експерименти.

Коментари

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети
машинно полагане на замазка, виброполагане, метали и строителни материали, хотели видин, цени хотели видин, настаняване във видин, новини видин, външна и печатна реклама, фирмени календари, seo оптимизация на интернет сайт, уеб директория, българска история