Публикации в | Уеб дизайн и SEO

Уеб директории – бизнес директории и справочници

Публикувано на 08 януари 2014 от webzone

ИнтернетИзграждането на уеб директории е една от разпространените форми на електронен бизнес. Уеб директориите (наричани още портали, указатели, каталози и т.н.) представляват онлайн справочници, съдържащи големи количества хипервръзки (links), подредени по категории и са доста полезни за потребителите в мрежата при търсенето на определен вид информация. За собствениците на сайтове директориите са едно от основните средства за рекламиране на страниците им. Поради тези причини директориите са едни от най-популярните и посещавани видове уеб сайтове. Те биват изграждани на различни принципи.


1. Общи световни директории – това са директории, които съдържат връзки към стотици хиляди и милиони сайтове, подредени в хиляди категории и подкатегории, включително за всяка една държава в света – примери за такива директории са dir.yahoo.com и dmoz.org.

2. Общи регионални директории – това са директории организирани на географски признак, например www.tyxo.bg и www.gbg.bg са общи български директории, www.ezilon.com е обща европейска директория и т.н.

3. Световни тематични директории – директории, които съдържат връзки само към определена категория сайтове, например www.onlinenewspapers.com е световна директория за електронни вестници.

4. Регионални тематични директории – директории, които са ориентирани към определена категория сайтове от определен географски регион, например ceni.info е директория и търсачка за български онлайн магазини и продаваните от тях стоки, www.eured.com е европейска директория за недвижими имоти и т.н.

Два много популярни типа са бизнес директориите (business directories) и B2B директориите (busines-to-business directories). Това са сайтове от типа „жълти страници“, т.е. съдържат подредени връзки и информация за фирмени бизнес сайтове. Бизнес директориите съдържат връзки към сайтове на фирми от всевъзможни категории бизнеси. B2B директориите съдържат връзки към сайтове на фирми, чиято дейност е ориентирана не към крайния потребител, а към други бизнеси, т.е. това са фирми, които продават продукцията си на други фирми, които от своя страна след някаква обработка, сглобяване на различни части или разфасовка продават продукцията на крайния потребител.

В мрежата има както напълно безплатни така и изцяло платени директории. Повечето каталози обаче предлагат и двете форми на добавяне на линкове – платена и безплатна. Много от директориите които имат безплатна опция за добавяне на връзки към сайтове изискват в замяна собственика на добавения сайт да сложи връзка от страницата си към директорията. Ако собственика на сайта избере платената опция, в такъв случай освен, че не е задължен да слага ответна връзка към директорията той се ползва от някои екстри, например връзката към сайта му се появява в горната част на съответната страница, има право да опише по-подробно съдържанието на сайта си и др.

Автор: Host.BG

Коментари

Advertise Here
Advertise Here
машинно полагане на замазка, виброполагане, метали и строителни материали, хотели видин, цени хотели видин, настаняване във видин, новини видин, външна и печатна реклама, фирмени календари, seo оптимизация на интернет сайт, уеб директория, българска история