Публикации в | Образование

Етикети | ,

Съвети при писане на съчинение или есе

Публикувано на 01 декември 2013 от webzone

Кирил и МетодийКогато говорим за съчинение, въпросът за ценностите и разсъждението върху литературна творба е важен, защото много често нашите твърдения в съчинението разсъждение върху лирическо произведение и в есе са интерпретиране на някакъв важен проблем от гледна точка на ценностите. Когато пишем върху поетическа творба е невъзможно да отминем чувствата, които са дълбоко присъщи на лириката, затова когато говорим за дадено чувство, трябва да можем точно да го назовем с правилните думи.

Най-напред трябва да се обърне внимание на ценностите и чувствата. Знанието за това какво представляват ценностите, за някои общоприети ценности е необходимо условие да разсъждаваме върху живота, все едно дали пишем съчинение разсъждение върху художествена творба или есе, дали размишляваме сами, или разговаряме с някого по определена тема.

Понятието ценност е нещо, което смятаме за по-висше от ежедневните неща в живота. Ценности, това са определени материални и нематериални неща. Материалните ценности обикновено са свързани с приятното, полезното и потребното. Един предмет от нашето всекидневие става ценност за нас, ако предизвиква преживяване на удоволствие и желание да го притежаваме. Нематериалните ценности обхващат огромна сфера, но една група важни нематериални ценности – нравствените ценности, които са наричани още етически. Нравствените ценности можете да си представите като една пирамида, в чиято основа стоят ценности, които можем да наречем биологически, защото са свързани със запазването живота на човека. Такива ценности са например инстинктът за самосъхранение, инстинктът за хранене и т.н. Казано накратко, основа на пирамидата е общата за хората ценност – животът.

Автор: Иван Добринов

Коментари

Advertise Here
Advertise Here
машинно полагане на замазка, виброполагане, метали и строителни материали, хотели видин, цени хотели видин, настаняване във видин, новини видин, външна и печатна реклама, фирмени календари, seo оптимизация на интернет сайт, уеб директория, българска история