Резерват “Ропотамо” – интригуващата история

Публикувано на 01 януари 2014 от webzone

RopotamoЕдва на 50 км. от Бургас , в непосредствена близост до Созопол и Приморско, се намира една от неповторимите природни забележителности на България. Както повечето от вас вече се досещат, говорим за резерват Ропотамо, обявен за такъв през 1940г., а в днешно време вече и със статут на народен парк. Освен с невероятно красивата си природа и разнообразен животински свят, Ропотамо впечатлява посетителите си със своята интригуваща история, както и с многобройните легенди, дълбоко скрити в заобикалящите го гори.

Самата река Ропотамо се е образувала от сливането на реките Росенска и Церовска, като за нейно начало се смята изворът на Церовска река в Cтранджанския рид Босна. Що се отнася до името на реката – съществуват няколко версии за него. Според една от тях тя е кръстена на гръцката богиня „Ро“ (тичам) и „потамо“ река, която била толкова красива и пеела толкова очарователно, че успяла да убеди пирати да напуснат в мир района вместо да го плячкосат. Друга пък твърди, че Ропотамо е съкратена форма на Калогеропотамос – на гръцки “Калугерска река”. Определено най- впечатляващата легенда обаче е свързана с принцесата Ропотамо, чийто баща бил владетел на тези земи. Тя се влюбила в беден момък, когото царя не одобрявал. Поради тази причина двамата влюбени избягали и се скрили в една от крайбрежните пещери. Това обаче не попречило на царя и той изпратил стражите си след тях. Въпреки това девойката успяла да избави себе си и своя любим, като използвала магическите си умения. Двойката се превърнала в кошута и елен, а царят от мъка по загубената си дъщеря кръстил красивата река, преминаваща през земите му, на нейно име – Ропотамо.

Автор: Българска история

Коментари

Advertise Here
Advertise Here
машинно полагане на замазка, виброполагане, метали и строителни материали, хотели видин, цени хотели видин, настаняване във видин, новини видин, външна и печатна реклама, фирмени календари, seo оптимизация на интернет сайт, уеб директория, българска история