Подова замазка – машинно полагане на замазка

Публикувано на 13 януари 2014 от webzone

zamaskaМного е важно преди започването на работата да се определи точно нивото в целия апартамент и замазката да се положи в съответсвие с крайните настилки – паркет или гранитогрес, които могат да бъдат и с различна дебелина. Затова и замазката трябва да се положи с различна дебелина в различните помещения, но крайният резултат трябва да бъде един – изравнено ниво навсякъде в апартамента. Подовата замазка е подходяща за полагане върху бетонови и здрави цименто-пясъчни основи.

Подготвеният за работа разтвор се нанася в един слой с машина върху основата. Подравняването на подовата замазка става с метален мастар, като се съблюдава дебелина на слоя.

Здравината и трайността на замазката зависят от процентното съотношение вода/цимент в разтвора. При завишаване на съотношението вода/цимент над препоръчителното (често за по-лесно нанасяне на разтвора се добавя повече от необходимото количество вода), здравината на замазката намалява, тя има по-малка якост на натиск и опън и времето за изсъхването й се удължава. Получава голямо свиване на нанесения материал. В резултат от това възникват напрежения, които водят и до поява на пукнатини.
Дебелината на традиционните разтворими замазки трябва да е не по-малка от 30 мм, като обикновено варира около 50 мм, но може да достига и много повече.
Ако подовата замазката е по-тънка тя ще започне да се отделя от основата и да се цепи.

Ако се получи нещо такова, е най-добре замазката да се замени с нова. Защо всъщност това е толкова важно? Ако, например, ще облицовате пода с керамични плочки и замазката под тях има лошо сцепление с повърхността на бетонната плоча, при ходене по пода ще се разнася дразнещ шум. Освен това, с течение на времето, вследствие от експлоатацията, подът ще стане неравен и плочките ще започнат да се отделят от основата.

Съществен недостатък на класическите разтворими подови замазки е продължителният срок за изсъхване и достигане на максимална якост. Между полагането на замазката и нанасянето на финишното покритие технологично се изисква едно сравнително дълго прекъсване от около 28 дни, необходимо за набиране на якост на бетона. Без това циментно-пясъчната замазка не гарантира получаване на идеално равна повърхност.

Фирма Европавименти са утвърдени професионалисти в машинното полагане на замазка, виброполагане, теракот, гранитогрес и др.

Коментари

Advertise Here
Advertise Here
машинно полагане на замазка, виброполагане, метали и строителни материали, хотели видин, цени хотели видин, настаняване във видин, новини видин, външна и печатна реклама, фирмени календари, seo оптимизация на интернет сайт, уеб директория, българска история