Публикации в | Забележителности

Етикети |

Нос Калиакра

Публикувано на 02 декември 2013 от webzone

От целувка между Черно море и непознатата Добруджа се е родило гордо парче земя! Калиакра – взаимно допълващи се реалност и легенда!
Нос КалиакраПрироден феномен, издигнал се от дълбините на морето. Красиво и странно място, пурпурночервено. Не бързай да търсиш в атласа къде се намира то! Остани със шума на вълните, които ще измият заблудите, че всичко започва и свършва с жалкото ни ежедневие…. Съблечи прашната цивилизация от душата си!

За любителите на точната информация – красивия къс родна земя се намира на 12 км източно от град Каварна и на 60 км североизточно от Варна. Това дълго 2 км полуостровче е обозначено на картата като нос Калиакра. При ясно време отдалеко можем да забележим, че той е бил и сега е добър ориентир за крайбрежното корабоплаване. Нос Калиакра като огромен вълнолом с високите си седемдесет метрови брегове прегражда пътя на яростно връхлитащите морски вълни, родени от северния вятър. Укротява ги и превръща обширния западен залив в спокоен пристан. Намиращ се в сеизмична зона полуостровът е подложен на постоянно отмиване и разрушаване от морските вълни.Калиакра се изменя макар и бавно. Но въпреки тези промени Калиакра и някога, и сега излъчва сурова красота! Калиакра в превод от гръцки означава „красивия нос”. Преди гърците тази красота великолепно са оценили тиризите – тракийско племе. Тези най-древни обитатели на нашата земя само с една отвесна стена са можели да защитят обширна територия. Тъй като всички брегове са отвесни. Величествено издигнати на 70 метра над морето. Първата крепост носела името на жителите си – Тиризис. Намерени са свидетелства от втората половина на ІІ хилядолетие преди Христа за ролята му на естествен пристан. На морското дъно са открити каменни котви и слитък от благородни метали. Слитъкът е с формата на опъната волска кожа – размери 25х12х1, 4 см и тегло 1,455 кг – съдържа 32% злато, 18% сребро, 43% мед и малки количества сяра и никел. Предполага се, че произхожда от Египет. Слитъкът и каменните котви ни „говорят”, че местното тракийското население е било в контакти със Стария свят.

Открит е и гроб със следи от кремиране. В него освен разбита глинена урна, пепел и обгорени кости са намерени лампа, каничка, монета, повредени бронзови украшения и три златни копчета. Тъжно е от един човешки живот да остане каничка или повредено бронзово украшение, или само пепел…

Цялата статия вижте тук

Автор: Росица Жекова

Коментари

Advertise Here
Advertise Here
машинно полагане на замазка, виброполагане, метали и строителни материали, хотели видин, цени хотели видин, настаняване във видин, новини видин, външна и печатна реклама, фирмени календари, seo оптимизация на интернет сайт, уеб директория, българска история