Публикации в | Здравни съвети

Зехтинът – панацея на здравето

Публикувано на 01 декември 2013 от webzone

ЗехтинПод щедрото средиземноморско слънце се простират маслинови гори. По клоните на дърветата им зреят чудесни плодове, чийто сок хората наричат “течното злато”, защото някога маслиновото масло – зехтинът, се ползвало като платежно средство.

МАЛКО ИСТОРИЯ

Древните народи вярвали в божествения произход на маслините, които служели като символ на мъдростта и мира. В библейските текстове маслиновото дърво е символ на възраждането и възкресението. Говори се, че култивирането му започнало преди 6000 години в земите на Египет и Мала Азия, а по-късно благодарение на финикийските търговци тази култура се разпространила в Европейското средиземноморие – Испания, Гърция и Италия. Сега около 99% от зехтина се произвеждат именно в тези страни.

ПОЛЗА

Маслото, добивано от плодовете на маслината, има не само прекрасни вкусови качества, но е изключително полезен продукт, чиито лечебни свойства са се ползвали още от древните лекари. А сега със сигурност се знае, че зехтинът, почти напълно състоящ се от ненаситени мазнини, съдържа практически всички необходими за човека витамини и около 100 микроелемента. Той понижава равнището на кръвната захар, препятства заболяванията на сърцето, изчиства кръвоносните съдове, подобрява растежа на костната система при децата, намалява риска от атеросклероза и рак. Накратко – трудно е да се прецени ползата от този продукт.

И очевидно неслучайно народите от Средиземноморието, които в продължение на целия си живот постоянно са употребявали в храната си зехтин, изглеждат толкова здрави и жизнерадостни. А в Гърция, където всеки жител употребява повече от 4 л зехтин на година, е установено най-ниското равнище на смъртност от сърдечно-съдови заболявания.
Затова всеки, който се грижи за здравето си и обича да се храни вкусно и качествено, трябва непременно да включи в менюто си зехтина. Сега не е трудно да се намери този продукт, само че е важно да се знае как се избира той, защото има и филшификати. Най-важното е да се помни, че маслиновото масло не може да струва евтино.

Коментари

Advertise Here
Advertise Here
Лекарски препоръки и съвети
машинно полагане на замазка, виброполагане, метали и строителни материали, хотели видин, цени хотели видин, настаняване във видин, новини видин, външна и печатна реклама, фирмени календари, seo оптимизация на интернет сайт, уеб директория, българска история