Водопади в България

Публикувано на 07 ноември 2013 от webzone

Водопади в БългарияКрушунски водопад
Водопадът води началото си от карстов извор. Намира се в района на Деветашкото плато в Ловешка област. Височината на водния пад е около 20м. Около този водопад има и други по-малки и интересни водопади, които представляват много впечатляваща и красива гледка и са много посещавани от туристи.
Скакавица
Водопад на река Големи Дол, десен приток на река Струма. Намира се в Земенския пролом на височина около 750м, в близост до село Каменичка Скакавица, в Кюстендилски окръг (западната граница). Височината на водния пад е 70м. Образуван е върху откоса на висока травертинова скална тераса. В съседство бликат карстови извори. Водопадът представлява много впечатляваща картина за туристите, които го посетят.
Смолянски водопад
Водопад на Крива река , намира се на височина 950м. Височината на водния пад е 20м. Водопадът е заобиколен от свежа зеленина, което допринася за впечатляващата гледка за туристите.
Синият вир
Водопад на река Медведевска , ляв приток на Луда Камчия. Намира се на около 1 км северозападно от село Медвен в подножието на Котленско-Върбишката планина, Източна Стара планина. Височината на водния пад е 6 м. Водите му се събират през дълбок скален процеп в езерце с диаметър около 30 м. и дълбочина 8 – 10 м.
Пръскалото
Водопад на един от началните притоци на Стара река (приток на река Стряма) в Средна Стара планина, на север от Карлово. Разположен е на височина 1700м. близо до хижа „Васил Левски“. Височината на водния пад е 26м.
Момин скок
Водопад на река Негованка, приток на река Росица в среден Предбалкан, Велико Търновски окръг. Намира се на височина 180м. в Негованския пролом, богат на скални откоси, един от които образува водопада. Височината на водния пад е 9,5м .
Дамянишки водопад
Водопад на река Демяница по високите склонове на Пирин. Намира се на височина 1750м. Височината на водния пад е 10м. Наблизо се намира хижа „Демяница“.
Големия скок
Водопад на Стара река, в подножието на Шипченско-Тревненска планина, в Средна Стара планина. Намира се на височина 600м. Височината на водния пад е 15м.

Коментари

Advertise Here
Advertise Here
машинно полагане на замазка, виброполагане, метали и строителни материали, хотели видин, цени хотели видин, настаняване във видин, новини видин, външна и печатна реклама, фирмени календари, seo оптимизация на интернет сайт, уеб директория, българска история