Публикации в | Уеб дизайн и SEO

Афилиейт програми

Публикувано на 01 декември 2013 от webzone

Онлайн репутацияПартньорските програми (наричани Reseller, Associate или Affiliate Programs) са отлично средство за генериране на доход от уеб сайт, особено в случай, че собственика на даден сайт не разполага със собствени стоки и услуги, които да продава, но желае да продава чужди стоки и услуги срещу комисионна. Всеки сайт в мрежата, независимо от тематиката и посещаемостта и независимо дали продава собствени продукти или не, може да се включи в някаква афилиейт програма, тъй като съществуват програми за всяка категория сайтове.

Affiliate програмите представляват форма на сътрудничество между сайта-собственик на продаваните стоки и услуги и сайта-партньор (наричан affiliate или reseller). Включването в дадена афилиейт програма обикновено става за няколко минути. Необходимо е в съответния формуляр да се попълнят някои данни – уеб адрес на сайта-партньор, име, адрес и имейл на собственика му, предпочитан начин на заплащане и пр., като сайта-собственик предоставя кода с връзките, банерите или формулярите, който трябва просто да бъде копиран и да се разположи на страниците на сайта-партньор. След това сайта-собственик започва да изплаща на сайта-партньор определен процент комисионна за всяка реализирана продажба на стока или услуга, при условие, че клиента е влязъл в магазина кликайки върху връзките или банерите в сайта-партньор. Cookie-based система следи откъде идват посетителите-купувачи в сайта-собственик, обикновено се предоставя и административен панел, откъдето собственика на сайта-партньор може да се информира за генерирания доход или той бива уведомяван по имейл за всяка реализирана продажба през сайта му.

Някои сайтове предлагащи affiliate програми имат допълнително и реферална програма (Multi Level Marketing програма), т.е. ако някой сайт се запише в партньорската програма идвайки от вашата страница той става ваш реферал и вие ще получавате някакъв процент от дохода, генериран от този реферал.

Включването в афилиейт програми в повечето случаи е безплатно за партньорите, желаещи да продават чужди стоки и услуги.

Например един от най-известни сайтове, пионера в предлагането на сътрудничество чрез партньорска програма, е електронната книжарница Amazon.com. От Amazon.com ще ви заплатят във вид на комисионна 10% от стойността на дадена закупена книга, ако купувача е влязъл в сайта на Amazon през вашия сайт. Тъй като книги има на всякаква тематика, то практически всеки сайт в мрежата може да си направи страница „Препоръчвана литература“, където изброените заглавия да бъдат връзки към страниците със съответните книги, изложени в каталога на Amazon.com или да бъдат превърнати във връзки определени ключови думи от текста в сайта и т.н.

Партньорската програма на Amazon.com е класически вид Affiliate Program и е първата подобна програма в мрежата, създадена е през 1996 г. В момента съществуват няколко типа подобни програми, в които дохода на партньорските сайтове се генерира при извършване на различни действия от страна на посетителите.

Pay-Per-Sale е най-използвания метод, същия, който използва и Amazon.com. При него на партньорския сайт се изплаща комисионна само при реализиране на продажба от клиент, дошъл чрез кликане върху банер или връзка от партньорския сайт.

Pay-Per-Lead е друга често използвана форма на генериране на доходи при която на партньорския сайт се изплаща някаква сума ако посетител дошъл от него попълни някакъв формуляр, например с името, имейла си и т.н., без значение дали този посетител е направил някаква покупка и дали ще направи такава в бъдеще.

Pay-Per-Click е метод за генериране на доход при който на партньорския сайт се заплаща за това, че посетител е кликнал върху текстовата връзка или банера, водещи до сайта, предлагащ партньорската програма.

Автор Нost.Bg

Коментари

Advertise Here
Advertise Here
машинно полагане на замазка, виброполагане, метали и строителни материали, хотели видин, цени хотели видин, настаняване във видин, новини видин, външна и печатна реклама, фирмени календари, seo оптимизация на интернет сайт, уеб директория, българска история